
Kas sushi võib olla tervisele kahjulik?
Pole kahtlustki, et kõrgekvaliteediline sushi teeb tervisele head. Just see sushi, mida saab parimatest Jaapani restoranidest üle maailma. Eestis lisandub uusi sushi restorane pea igal kuul, valik on väga suur. Lisaks klassikalisele sushile pakutakse valikus kõikvõimalikke variatsioone erinevatest koostisosadest. Soodsaid sushipakkumisi leiab enamikest soodusvautseri portaalidest, paljud restoranid, pubid ja kohvikud on lisanud oma menüüdesse ka sushivaliku. Paraku on tõde see, et enamik tänapäeval valmistatavast masstoodetavast sushist ei vasta nõutud standarditele.
Mõned asjaolud, millega võiksid arvestada sushi valikul:
1. Maitsev sushiriis sisaldab suhkrut ning riisiäädikat. 500g sushiriisile lisatakse keskmisel 2 supilusikat suhkrut ning 2 supilusikat riisiäädikat. Üks keskmine sushirull sisaldab 60-75% riisi ning arvestades sinna lisatud suhkru ning riisiäädika kogust on see süsivesikute sisalduselt võrdväärne 2 viilu leivaga.
2. Valge riis. Sushi riisina kasutatakse enamasti valget lühiteralist riisi, mille toitainete väärtus on madal ning mis tõstab väga kiiresti veresuhkrutaset.
3. Valkude vähesus. Valkude osakaal sushis on väga madal. Soovitatav on valku süüa igal toidukorral. Soovitud valgukoguse saamiseks peaksid aga sööma väga suure koguse sushit.
4. Kiiresti imenduv süsivesik. Kuna sushi on madala valgu- ja rasvasisaldusega, siis kiiresti imenduvate süsivesikute tõttu tekib peatselt pärast söömist näljatunne.
5. Soolasisaldus. Sushiriisile on lisatud maitseks ka soola ning koos sojakastmega võib sushi eine sisaldada liigselt soola.
6. Keskmine sushi sisaldab palju töödeldud toitu. Näiteks sisaldab California sushi töödeldud ja säilitusainetega krabipulkasid.
Mida võiksid vältida
- Kõike, mis on praetud. Näiteks taimsete rasvadega praetud krevetisabad.
- Kõike, mis sisaldab Teriyake kastet või Jaapani mayo kastet, sest need on kõrge suhkrusisaldusega.
- Maitsetugavdajaga merevetika salat. Enamik söögikohtadest ei tee salateid kohapeal, vaid kasutatakse eelvalmistatud tooteid, mis sisaldavad maitsetugevdajat E621.
- Väldi rafineeritud sojatooteid, näiteks edamame (sojaoad).
Mida võiksid jälgida
- Kontrolli enne valikut sushi koostisosi. Väldi töödeldud toitaineid ja ebatervislikke komponente.
- Eelista sushimi sushit ehk kalaga sushit.
- Kui võimalik, söö sushit täisterariisiga.
- Kui sushi sisaldab valget riisi, siis jäta osa riisist söömata.
- Valkude saamiseks eelista toorest lõhe või tuunikala.
- Eelista sushikohti, kus tead, et sushi on tehtud värskest toorainest.
- Söö merevetika salatit, kui tead, et see ei sisalda lisaaineid ja maitsetugevdajaid. Merevetika salat on hea vitamiinide, mineraalide, kiudainete ja valguallikas.
Tegelikult on ju sushi väga maitsev toit ning eestlaste seas üha populaarseks muutuv toidunauding. Kui jälgid mõningaid soovitusi ning oled kindel toidukohas pakutavas sushi kvaliteedis, siis kindlasti on sushis rohkem positiivseid kui negatiivseid omadusi.
Allikas: MindBodyGreen