
Parimad kodurestoranid ja kodukohvikud, mida peaksid veel sel suvel külastama
Suvi on parim aeg avastamaks Eesti kodust toitu, mida pakutakse väikestes põnevates kodurestoranides, -kohvikutes ning kohalikel kulinaariaga seotud üritustel. Paljudes koduaedades, -hoovides ja -tänavatel avanevad suvel kodukohvikute ja koduste söögikohtade uksed, see pakub rohkelt elamusi nii külastajatele kui kohvikupidajatele. Maitsmist ootavad hõrgud road, lisadimensiooni pakub kodune õhkkond ja suhtlemine toidukunsti austajatega. Oled oodatud!
Kodurestoran MerMer. Foto: Magnus Heinmets
Kodurestoranid
Põhjarannikul Juminda poolsaarel Kolga-Aabla kalurikülas asub merehõnguline MerMer, kus saab nautida kohalikust toorainest valmistatud suurepärast toitu ning selle kõrvale Prantsuse ja Itaalia veine. Kodurestoran on avatud nii suvel kui talvel, kuid oma tulekust tuleks kindlasti ette teatada.
Ööbiku Gastronoomiatalu pop-up restoran Kuimetsas on Tallinnast vaid 50 min autosõidu kaugusel ning seal ootab külalisi ainulaadne 5-käiguline õhtusöök. Roogade valmistamisel on kasutatud kohalike põllupidajate saadusi ning vastavalt hooajale ka metsaande. Kindlasti vajab äramärkimist, et Ööbiku kodurestoran valiti aastal 2015 Eesti 50 parima restorani hulka!
Privaatne ja originaalne kodurestoran nAnO on avatud vaid suvehooajal ning sedagi vaid mõned loetud tunnid lõunaajal. nAnO omaniku modell Beatrice kokakunstipärlitest räägitakse legende ja tema enda kunstiteoseid saab näha restorani seinu kaunistamas.
Maitsvad ja kaunid koogid. Foto: EAS
Kodukohvikud
Kodukohvik Tillu paikneb põneva talupoe ruumides, mis tegutseb Põlva romantilises äärelinnas. Kohvikus kohapeal valmistatakse sooja sööki, imelisi kooke ja saiakesi ning oodatud on eelkõige lastega pered, aga ka väiksemad seltskonnad. Ka on võimalik kohvikult tellida toitlustust kas ainult toitude valmistamise või cateringi näol.
Vanas Viljandi Koidu tänava apteegis on asupaiga leidnud Rohelise maja pood ja kohvik. Pakutakse hommiku- ja lõunasööke ning muidugi oma pagaritöökojas valmistatud mahetoorainest küpsetisi. Märkimata ei saa jätta ka seda, et poe rikkalikus sortimendis on peaaegu kõik tooted pärit mahepõllumajandusest.
Kohvihoovik Pärnus on õdus ja kodune kohvik-coffee shop, kus saab nautida suurepärast kohvi ning vana maja hubast atmosfääri. Nagu nimigi ütleb, pakutakse siin kohvijooke, kohvisõbrale loovad erilise elamuse Eestis värskelt röstitud erikohvid. Kohvi kõrvale võib tellida hõrgutavaid kooke, saiakesi, kergemaid roogi ning kokteile või veine.
Küünikohvik?!? Jaa – Tori Jõesuu Siidri- ja Veinitalu Küünikohvik on inspireeriv koht pitsa-, siidri- ja veinisõbrale. Talul on oma viinamarjaistandik, kohvikus pakutakse elava tulega pitsaahjus valminud itaaliapäraseid pitsasid, aga ka kohalikust toorainest valmistatud roogi. Loomulikult saab degusteerida kohapeal valmistatud siidreid ja veine.
Kohvikutepäev Kärdlas. Foto: Marek Metslaid
Kohalikud kulinaariaüritused
Kostipäiv ehk Setomaa kohvikutepäev – ainult korra aastas 13.augustil, siis kui on Seto Külavüü kostipäiv, võib Setomaal leida kohvikuid taluõuelt. Ühepäevakohvikutes pakutakse kohalikust toorainest maitsvaid roogasid ning kohvikud paiknevad Lüübnitsast kuni Luhamaani. Igal kohvikul on oma müügilett ja toitu saab osta ka kaasa.
Sibulatee Puhvetite päev – 17.septembril kerkivad Sibulateele üheks päevaks erinevad puhvetid, kus pakutakse head ja kodust, kohalikku ja traditsioonilist. Samal päeval toimub ka Varnja sibulalaat. Osalemine kohustuslik!
Kopli taluköök asub Põlvamaal, Postitee ääres. See on kokkamise koht, mis pakub isetegemise rõõmu ja ehedaid maitseid. Meie omad hobikokad ja toidusõbrad on oodatud kooskokkamistele, külalised kaugematest kantidest saavad aga ise järele proovida Eesti ehedaid maitseid. Kopli taluköök on loodud Eesti toidukultuuri lugu kandma ja edasi jutustama.
Hiiumaa suve üks enim oodatud sündmusi on Hiiumaa kohvikutepäevad 4. – 7.augustil. Kõige esimesed Eesti kohvikutepäevad saidki alguse just Kärdlas, mille elanikke tunti juba 19. sajandil kohvilähkrite nime all. Tule ja joo kohvi ning naudi suve kohvilähkrite peol Hiiumaal!
Saaremaa kohalikku ja ausat toitu tutvustatakse Saaremaa Toidufestivalil 5. – 11.septembril. Restoranide nädal, õunakohvikute pühapäev, tänavapiknik, turupäev ehtsa saaremaise kaubaga, koduõlle ja koduleiva konkursid – ühes nädalas on koos palju toiduga seotud tegemisi!
Üheõhtukohvikud on Pärnus toimuva Augustiunetuse festivali üheks tõmbenumbriks olnud juba päris algusest peale. Igal aastal on osalemas aina rohkem koduse õhustiku, vahetu olemise ning mõnusa kiiksuga stiilikohvikuid. Sellel aastal on rõhk lisaks kohaliku tooraine kasutamisele ka loodussõbralikkusel. Üheõhtukohvikud on avatud 13.augustil.
Loe veel:
Allikas: puhkaeestis.ee, visitestonia.com