Klaas punast veini on võrdne tunnise jõusaali treeninguga?

Autor  |  1 kommentaar

Sulle meeldib õhtul juua klaas punast veini, ent ei tahaks selle nimel jõusaalis rassida?  Kanadas Alberta Ülikoolis läbi viidud uuringus selgus, et keemilisest ühendist resveratrolist saadav tervisele kasulik mõju on võrdväärne füüsiliselt treeningult saadavate mõjudega, sest punases veinis sisalduv resveratrol on võimas antioksüdant, mis parandab füüsilist vormi, südametööd ning lihaste tugevust. Läbi viidud uuringus tegid teadlased hämmastavaid järeldusi – oma toidusedelile resveratroli lisades võib inimene parandada oma füüsilist sooritusvõimet ja reaktsioonikiirust, kiirendada ainevahetust ja vähendada söögiisu. Lisaks tugevdab resveratrol immuunsüsteemi, alandab veresuhkru ja kolesteroolitaset, annab organismile lisaenergiat ning tagab rahuliku une. Seega võib järeldada, et resveratroli mõju on võrdväärne treeningult saadava mõjuga. Aga uurime lähemalt.

Mis on resveratrol?

Kindlasti olete kuulnud punaveini kasulikust mõjust südame-veresoonkonna haiguste ennetamisel. Seda keemilist ühendit polüfenooli, mis punaveinile sellised hämmastavad omadused annab nimetatakse resveratroliks. Kaasaegne farmaatsiatööstus ja teadus on õppinud resveratroli taimedest ekstraheerima ja pannud selle unikaalsete omadustega võimsa antioksüdandi ühte väiksesse kapslisse.

Teadlased viitavad isegi võimalusele, et resveratroli regulaarne tarbimine võib aeglustada vananemisprotsessi, kuna resveratrol aktiveerib geeni SIRT1, mida seostatakse inimese vananemisega.

Resveratrol on üks võimsamaid avastatud antioksüdante, mida leidub väheses koguses erinevates taimedes nagu punased viinamarjad, mustikad, jõhvikad, granaatõunad, pähklid, jaapani kirburohi (polygonum cuspidatum) jne. Taimed kasutavad resveratroli loodusliku stressi ärahoidmiseks, mis tekib kui taime vigastatakse. Meditsiinitööstuses ekstraheeritakse resveratroli põhiliselt taimest polygonum cuspidatum.

Prantsuse paradoks?

Inimestele on resveratrol kui antioksüdant saanud tuttavaks nn Prantsuse paradoksiks nimetatava nähtuse kaudu, mis seisneb asjaolus, et ebatervislikult palju loomseid rasvu sisaldavat toitu söövad prantslased, vaatamata sellele, suhteliselt kaua elavad ja põevad tunduvalt vähem südame- ja veresoonkonna haigusi kui põhja-eurooplased. Teadlased usuvad, et neil aitab südamehaigusi vältida just punase veini tarbimine ja veinis leiduv antioksüdant resveratrol. Ühes liitris punases veinis leidub resveratroli 2-4 mg. Soovituslikku päevakogust, mis annaks treeninguga võrdväärse tulemuse, ei ole ametlikult välja toodud, näiteks toidulisandina võetavad kapslid sisaldavad resveratroli 40mg.

Seega olgem realistlikud. Esiteks kehtib see kõik vaid punase veini kohta ning resveratroli omistamiseks ei pea jooma veini, seda sisaldavad ka mustikad, pähklivõi, punased viinamarjad ning tume shokolaad. Teiskes pea meeles, et tasakaalustatud toitumine ning regulaarne treening on siiski kõige alus.

Allikas: sciencedaily.com, mydaily.co.uk

1 kommentaar

  1. Pingback: Klaas punast veini? | Tervise teemal

[fbcomments]