
Kas toit maitseb stressis olles paremini?
Kuidas Sulle maitseb söök ja vein pärast pikka väsitavat tööpäeva või töönädalat? Ja mida suurem tundub saavutus, seda nauditavam tundub kättesaadav auhind, kas pole? Tundub ju loogiline, et pärast suurt pingutust, projekti lõpetamist või treeningsaavutust tahaks ennast millegi nauditavaga premeerida, olgu selleks mõni auhind, tunnustus või kasvõi hea toit või klaas veini.
Sellesse teooriasse on uskunud paljud teadlased, ent Sveitsi tudengi eksperiment tõestab vastupidist. Tuleb välja, et stress küll suurendab meie soovi tunnustuse järele, kuid stressis inimene ei tunne tunnustusest saadavat naudingut rohkem kui seda teeb mitte stressis inimene.
Genfi ülikoolis viidi läbi uuring üliõpilastega, kes väitsid end armastavat… shokolaadi. Stressitaseme tõstmiseks pidi üks grupp katsealuseid hoidma katse ajal ühte kätt jääkülmas vees, teine grupp hoidis kätt leiges vees. 10 minutit enne ja 30 minutit pärast ülesande sooritamist tehti katsealustele stressihormooni kortsisooli taseme test. Kõik katsealused pidid vajutama nupule pärast kindlaksmääratud sümboli nägemist, nupuvajutamise tulemusel said nad tunda shokolaadi lõhna. Teadlased mõõtsid osalejate pingutust shokolaadilõhna tundimiseks ning küsiti, kui rahulolevad olid nad pärast shokolaadilõhna tundmist.
Selgus, et need, kes pidid pingutama umbes kolm korda rohkem shokolaadilõhna tundmiseks, olles seetõttu rohkem stressis, nautisid shokolaadilõhna sama palju kui teine grupp katsealuseid, kes ei pidanid niipalju pingutama. Ehk tulenes see sellest, et shokolaadi lõhna tundmine ei ole kaugeltki sama kui shokolaadi söömine?
Võib öelda, et inimesed teevad stressis olles vahel uskumatuid pingutusi soorituse või tulemuse nimel, kuid nad naudivad saavutust sama palju kui vähem stressis olevad inimesed. Seega, kui pärast rasket töönädalat lohutad end söömise või alkoholi tarbimisega, siis mõtle, kas hoopis jalutuskäik värskes õhus ei paku samasugust rahuldust kui rasvane toit või paar klaasi veini?
Allikas: NYMag, MindBodyGreen